Víte, jak správně skladovat bramborový salát?


Dbejte na Äistotu

Už bÄ›hem přípravy dbejte na zvýšené hygienické prostÅ™edí. Zkontrolujte, zda jsou prkénka dostateÄnÄ› Äistá, a to samé příbory. RozhodnÄ› se vyvarujte velmi Äastého zlozvyku a to ochutnávání lžící přímo z mísy a následném ponoÅ™ení příboru znovu do salátu. PÅ™enáší se tak mikroorganismy, které vedou k rychlejší zkáze bramborového salátu.

Tip: pokud salát mícháte rukama, vždy si je peÄlivÄ› umyjte mýdlem nebo použijte jednorázové kuchyňské rukavice.

úklid

Pozor na cibuli

Co se týká samotných surovin, tak nejvÄ›tší nepřítel není majonéza, ale cibule. Možná vás to pÅ™ekvapilo, ale cibule uvolňuje velice agresivní šťávu, která uspíší kvaÅ¡ení bramborového salátu. Abyste se tomuto kvaÅ¡ení vyhnuli, staÄí cibuli spaÅ™it horkou vodou a následnÄ› studenou.

Pozor: pokud vám ze Å¡tÄ›droveÄerní veÄeÅ™e bramborový salát zbyl, nezamrazujte ho. V mrazáku by povolil, zřídl a vzhledovÄ› i chuÅ¥ovÄ› už by nepÅ™ipomínal bramborový salát.

Skladování jako základ úspěchu

Hotový bramborový salát skladujte v míse Äi krabiÄce v ledniÄce, ideálnÄ› bez přístupu vzduchu. Nejlépe pokud salát pÅ™ikryjete pokliÄkou. DobÅ™e posloužit vám může i běžná potravinářská fólie.

Tip: servírujte jen tolik, kolik sníte. A jestliže přece jen něco zbyde, nevracejte to už k salátu do lednice.

stolování

Vždy ochutnejte, zda je bramborový salát v pořádku

PÅ™ed každou novou konzumací zkontrolujte, zda je bramborový salát jeÅ¡tÄ› ve formÄ›. Zejména co se týká vzhledu, chuti, ale i konzistence. Pokud ho správnÄ› skladujete mÄ›l by vydržet 3-5 dní. Ale jestliže se vám cokoliv bÄ›hem koÅ¡tování nezdá, bez okolků ho vyprovoÄte do odpadkového koÅ¡e. Zažívací potíže bÄ›hem vánoÄních svátků jistÄ› riskovat nechcete.

VÄ›dÄ›la jste? Zbytky vánoÄního cukroví můžete s klidem zamrazit. Jen vynechte druhy s krémem nebo Äokoládou.

Přejeme krásné svátky!